Povzetek našega dela med 18. septembrom in 15. oktobrom 2021

V oktobru, mesecu požarne varnosti, se v uvodu težko izognemo tematiki požarne varnosti. Bolje več preventive kot premalo. V CZR Domžale v tem mesecu redno gostimo vrtčevske in šolske skupine otrok, katerim vedno z veseljem predstavimo naše delo, opremo in jim hkrati tudi razložimo kako ravnati, da do požara sploh ne pride oz. kako, če kljub vsej previdnosti, zagori. Seveda sodelujemo tudi pri gasilskih vajah prostovoljnih gasilskih društev, ki so sedaj po dvoletnem zatišju spet v zagonu. S kar 28 zaposlenimi smo sodelovali tudi v nočni vaji na avtocesti Celje – Ljubljana (v predoru Jasovnik), kjer se je preverjalo pripravljenost služb in enot za posredovanje v prometni nesreči in požaru v predoru.

V zadnjih štirih tednih smo opravili 21 intervencij. Običajno glavnino posredovanj opravimo v zgodnjem dopoldanskem in popoldanskem času, tokrat jih je bilo največ zgodnjih večernih urah. Med 19. in 21. uro je bilo pet posredovanj, še štiri pa med 17.30 in 19. uro. Med 22. in 5. uro zjutraj smo iz garaž odhiteli kar petkrat.

Aktivirani smo bili zaradi treh požarov. Najbolj se nam je mudilo, ko je v kleti stanovanjske hiše v Žejah pod Sveto Trojico zagorela peč na kurilno olje, saj smo bili opozorjeni, da so otroci morda še v hiši. K sreči temu ni bilo tako, požar smo v sodelovanju s PGD Žeje-Trojica hitro omejili in pogasili. Na Podrečju so zagoreli štirje komunalni zabojniki, v Domžalah (v Stobu) pa odpadlo vejevje in suha trava.

Lokalno smo posredovali v dveh prometnih nesrečah, ki sta se zgodili 22. septembra zvečer. Najprej so Jaršah trčili osebno vozilo, mopedist in kolesar, slednja dva sta potrebovala zdravniško oskrbo. Nekaj ur zatem, okoli 22.30, pa je na Količevem prišlo do silovitega čelnega trčenja dveh osebnih vozil. Tragične posledice - voznik prvega vozila je ob tem izgubil življenje, drugi voznik pa je bil težje poškodovan.

Zaradi prometnih nesreč na avtocesti smo bili aktivirani šestkrat. Dvakrat nalet treh vozil, v vsakem po ena poškodovana oseba. Nalet dveh osebnih vozil kot posledica policijskega pregona – poškodovana ena oseba. Skoraj čudežno sta jo brez poškodb odnesla voznica osebnega vozila po trčenju v zaščitno ograjo ter voznik prav tako osebnega vozila po tem, ko ga je zaneslo s cestišča in se je z avtom prevračal skoraj 50 metrov.

V Trzinu in Dobu smo posredovali, ko so občani zaznali močan vonj po plinu, a naše merilne naprave niso zaznale nevarnosti. V stanovanju na Miklošičevi v Domžalah smo zaradi poplave odprli protivlomna vrata, zaprli vodovodne ventile ter posesali vodo. Na SPB je zaradi vetra na enem od oken popustila pločevina, ki smo jo odstranili in tako preprečili večje poškodbe objekta in mimoidočih. Posredovali smo pri delovni nesreči v Tosami, ko je delavki stroj zagrabil roko. Odstranili smo dve sršenji gnezdi. Kot najbolj nenavadno intervencijo tega meseca, če ne kar tega leta, pa bi lahko označili, ko smo iz študentske sobe Biotehniške fakultete v Grobljah varno in nepoškodovano odstranili precej veliko sovo.

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 27. oktobra 2021
 

 


 

Ko pokličete operaterju povejte, koga potrebujete (reševalce ali gasilce), kdo kliče in točen naslov, kjer je potrebna pomoč ter kaj se je zgodilo (koliko ljudi je v nevarnosti ali poškodovanih).

V primeru požara povejte kje gori, kaj gori in v kakšni fazi je požar.

Če je mogoče povejte operaterju svojo telefonsko številko (v kolikor ste na kraju požara ali nesreče). Kasneje vse spremembe do prihoda reševalcev ali gasilcev sporočajte na številko 112!

Ne odložite telefona dokler operater ne konča s pogovorom.

 

Top