Povzetek našega dela med 20. majem in 17. junijem 2021

Brez dvoma lahko zapišemo, da se že pozna konec epidemije in začetek poletja – v našem jeziku to pomeni več prometa na cesti in prva močna neurja. Opravili smo 35 intervencij, od tega pet ponoči. Najpogosteje, kar osemkrat, smo garaže zapuščali med 18. in 20. uro. Petkrat smo imeli po tri intervencije na dan, en dan celo štiri.

Največ posredovanj v enem dnevu je prineslo neurje, ki se je 27. maja zvečer razbesnelo nad našo občino. Pomoč je bila potrebna na kar 21 lokacijah, glavnino dela na terenu so opravili gasilci prostovoljnih društev Gasilske zveze Domžale (125 gasilcev iz 11 enot). Kot je navada pri obsežnejših naravnih nesrečah, poklicni gasilci CZR Domžal poleg sodelovanja na terenu prevzamemo predvsem vodenje in koordinacijo enot, vzpostavi se t.i. štabno vodenje. Opravimo pa seveda tudi kakšno nalogo, ki zahteva specifično opremo s katero razpolagamo v CZR Domžale.

Trikrat smo gasili požare. Pri Lukovici je zagorelo električno vozilo, a kljub hitremu posredovanju popolnoma pogorelo. V Centru za ravnanje z odpadki v Dobu so se v dveh (rumenih) zabojnikih vneli mešani odpadki. Aktivirani smo bili tudi zaradi domnevno gorečih bal sena ob avtocesti. Na kraju dogodka smo ugotovili, da gre vendarle za kontrolirano kurjenje sena. Občana smo opozorili, da mora v bodoče tovrstno početje prijaviti na številko 112. V vseh treh primerih so skupaj z nami posredovali tudi prostovoljni gasilci lokalnih društev.

Na lokalnih cestah smo posredovali pri osmih prometnih nesrečah. Padla sta dva kolesarja, v Radomljah in v Domžalah. Pri Pečah je mopedist izsilil motorista, zaradi česar sta oba padla ter potrebovala zdravniško pomoč. Ostalih pet nesreč so bile razne kombinacije trkov osebnih vozil (med seboj, v zidove ali s tovornjaki). Skupaj z omenjenima motoristoma in kolesarjema je zdravniško pomoč potrebovalo devet oseb. Na prometne nesreče na avtocesti smo odhiteli sedemkrat, poškodovane so bile tri osebe.

Aktivirani smo bili tudi zaradi treh delovnih nesreč. Med spravilom sena sta se zgodili dve nesreči: nad Pečami se je na travniku občan prevrnil s  traktorjem, drugi pa je v Biščah omahnil v odprtino v hlevu. Poškodbe nobenega izmed njiju niso bile življenjsko ogrožujoče. V proizvodnem obratu podjetja Količevo Karton je delavcu stroj stisnil nogo. Sodelovali smo tudi pri reanimaciji starejše osebe v Žičah, a žal neuspešno.

Reševalne ekipe NMP Domžale so nas štirikrat zaprosile za pomoč pri prenosu obolelih oseb, od tega enkrat tudi za pomoč pri vstopu v objekt.

Ob dveh nekoliko manjših neurjih od zgoraj omenjenega, smo zaradi meteorne vode posredovali na Viru in na Kolovcu, ter v Domžalah pomagali pri prekrivanju strehe. Poplava zaradi počene vodovodne cevi je zahtevala našo navzočnost v SPB, pretrgan plinovod pa v Dobu. Pri Vrtcu Urša smo preselili vranje gnezdo, med vračanjem z ene od prometnih nesreč, pa smo pomagali pri sanaciji prikolice za prevoz konjev, ki sta med prevozom razbila zadnjo stranico.

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 24. junija 2021
 

 


 

Ko pokličete operaterju povejte, koga potrebujete (reševalce ali gasilce), kdo kliče in točen naslov, kjer je potrebna pomoč ter kaj se je zgodilo (koliko ljudi je v nevarnosti ali poškodovanih).

V primeru požara povejte kje gori, kaj gori in v kakšni fazi je požar.

Če je mogoče povejte operaterju svojo telefonsko številko (v kolikor ste na kraju požara ali nesreče). Kasneje vse spremembe do prihoda reševalcev ali gasilcev sporočajte na številko 112!

Ne odložite telefona dokler operater ne konča s pogovorom.

 

Top