Povzetek dela CZR Domžale med 23. oktobrom in 18. novembrom 2020

 

Žal se tudi naše poročilo ne more izogniti omembi koronavirusa, ki nam dobro kroji ritem in dinamiko dela. Takoj ob ponovni razglasitvi epidemije smo reorganizirali izmensko delo tako, da je med posameznimi izmenami čim manj stikov in s tem zmanjšana možnost prenosa morebitne okužbe med poklicnimi gasilci.

Zadnjih nekaj tednov je ob naši stavbi možno videti veliki šotor, ki ga sicer bolje poznamo kot prireditveni šotor za večje dogodke kot so gasilske veselice, koncerti in silvestrovanje. Tokrat prvič stoji v svoji primarni vlogi šotora za potrebe nalog zaščite in reševanje, nudi namreč streho pri postopku dekontaminacije vozil in osebja nujne medicinske pomoči – le-ta se opravi po vsakem prevozu osebe okužene s koronavirusom. Postopek smo od pomladi že precej optimizirali in avtomatizirali, a ga še vseeno vsaj dva poklicna gasilca opravljata minimalno pol ure. Dnevno opravimo tudi po deset takšnih dekontaminacij, v zadnjem mesecu je bilo dekontaminiranih preko okoli 250 vozil in 400 oseb.

Kot že omenjeno, intervencij je bilo skoraj pol manj kot običajno, zabeležili smo jih šestnajst. Najpogosteje po pet med deveto in enajsto uro ter prav tako po pet med 12. in 14. uro. Le enkrat smo posredovali v času omejitve gibanja in sicer ob 3:44 na avtocesti.

Dve naši posredovanji je zaznamovala dobro znana obremenjenost zdravstvenega osebja. V Domžalah smo nudili prvo pomoč starejšemu občanu, ki si je s sekiro po nerodnosti odsekal dva prsta na roki. V bolnišnico ga je nato odpeljala kar njegova soseda. Odhiteli smo pa še v Študo, kjer je občan utrpel srčni zastoj. Ekipe NMP iz Domžal in Kamnika so bile žal vse zasedene, zato smo do prihoda ljubljanske ekipe sami izvajali temeljne postopke oživljanja. Žal neuspešno tudi po prihodu zdravnika.

Reševalcem NMP smo pomagali še pri prenosu dveh obolelih oseb. Ena izmed njiju je bila okužena s koronavirusom, kar pa tudi za nas pomeni delo v zaščitnem kombinezonu in kasneje dekontaminacijo. Ob prisotnosti Policije in zdravstvene ekipe smo v Študi odprli vrata stanovanjske hiše, znotraj katere se je nahajala žal že preminula oseba.

Dvakrat smo bili aktivirani zaradi požara, a je šlo obakrat k sreči le za dim. V Ihanu nekaj nerodnosti pri kurjenju peči in je stanovalcem dim raje šel v prostor kot skozi dimnik ven. Na parkirišču trgovskega centra pa se je pokadilo iz osebnega vozila, a niso potrebovali naše pomoči.

V Serjučah pri Moravčah se je voznica z osebnim vozilom prevrnila v obcestni jarek in se lažje poškodovala. Prav tako se je le lažje poškodoval motorist na poligonu v Jaršah.

Na avtocesto smo odhiteli štirikrat. Med Domžalami in Šentjakobom sta trčili dve osebni vozili. Pri Ločici je v zaščitno ograjo trčilo tovorno vozilo. Zaradi ostankov počene pnevmatike tovornega vozila, je v predoru Trojane prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Ob tem se je ena izmed voznic lažje poškodovala. V istem predoru je prišlo še do okvare motorja kombiniranega vozila in posledično do izpusta večje količine dima oz. vodne pare.

 

foto: Karin Božič / karinfotka.si

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 27. novembra 2020
 

 


Modra vas zanima tudi ...

 

Ko pokličete operaterju povejte, koga potrebujete (reševalce ali gasilce), kdo kliče in točen naslov, kjer je potrebna pomoč ter kaj se je zgodilo (koliko ljudi je v nevarnosti ali poškodovanih).

V primeru požara povejte kje gori, kaj gori in v kakšni fazi je požar.

Če je mogoče povejte operaterju svojo telefonsko številko (v kolikor ste na kraju požara ali nesreče). Kasneje vse spremembe do prihoda reševalcev ali gasilcev sporočajte na številko 112!

Ne odložite telefona dokler operater ne konča s pogovorom.

 

Top