Povzetek dela CZR Domžale med 20. marcem in 16. aprilom 2020

V dnevih oz. tednih, ko se je zaradi zajezitve epidemije COVID-19 večina javnega življenja praktično ustavila, naše delo poteka z nespremenjenim tempom, na eni strani so se nekoliko zmanjšale naše vsakodnevne aktivnosti na področju servisne dejavnosti in preventive, na drugi pa nam je bila zaupana izjemno odgovorna naloga izvajanja biološke dekontaminacije vozil, opreme in operativnega kadra ZD Domžale – do tega trenutka smo dekontaminirali 160 oseb in 60 vozil. Omeniti velja tudi, da smo takoj ob razglasitvi epidemije reorganizirali delo izmen in tako zagotovili čim manj stikov med posameznimi izmenami in tako tudi zmanjšati možnost prenosa morebitne okužbe med poklicnimi gasilci.

V sodelovanju z občinskim štabom Civilne zaščite smo v CZR Domžale vzpostavili logistični center za sprejem in razdelitev osebne zaščitne opreme, ki jo po potrebah predajamo vsem službam zaščite in reševanja ter drugim subjektom, ki so neposredno ali posredno v stiku z najranljivejšimi skupinami (Zdravstveni dom, Policija, Dom starejših občanov, MGC Domžale, RK Domžale, Prodnik, Comett…)

Kljub vsem omejitvam gibanja, poslovanja in seveda tudi kurjenja v naravi, pa smo vseeno opravili kar 30 intervencij (24 podnevi in le šestkrat v nočnem času). Od štirinajstih požarov na katere smo bili poklicani, jih je bilo kar sedem v naravi. Zaradi hitrega posredovanja ni nikjer prišlo do dodatne škode. Samo število požarov pa je dober pokazatelj o utemeljenosti prepovedi kurjenja v naravnem okolju. Med prijavami pa je bila recimo zanimiva ta o močni zadimljenosti avtoceste – izkazalo se je, da je lastnik zadimil sadovnjak, ker je želel preprečiti ali zmanjšati pozebo.

Pogasili smo še saje v dveh dimnikih in odpadke, ki so med vzdrževalnimi deli zagoreli v smetnjaku gostinskega lokala. Popolnoma je pogorela vrtna lopa v Študi, s hitrim posredovanjem pa smo pred ognjem uspeli obraniti bližnji vikend. Na velikonočno soboto popoldne smo imeli delo z gašenjem strehe industrijskega objekta v papirnici Količevo Karton. Precej neprijetnih spominov je stanovalcem stolpnice na Matije Tomca 2 priklical dim iz opekača, ki je zagorel na balkonu tretjega nadstropja. K sreči je bil hitro pogašen in ni bilo večje škode na objektu.

Omejitev gibanja je mogoče vzrok, da v celotnem obdobju nismo posredovali na avtocesti. Lokalno so se zgodile štiri prometne nesreče, ki so zahtevale našo prisotnost. V Moravčah je voznico z osebnim vozilom zaneslo s spolzke ceste v obcestni nasip. Pri tem se ni poškodovala. V ostalih treh nesrečah so bili poškodovani: kolesar v katerega je trčilo osebno vozilo, motorist (poštar) v katerega je prav tako trčilo osebno vozilo ter voznik osebnega vozila, ki je trčil v cestno svetilko.

Pomagali smo pri dveh delovnih nesrečah: pri padcu z delovnega odra in poškodbi roke v skladišču. Odprli troje vrat in omogočili vstop reševalcem oz. v enem primeru staršem. Dvakrat smo reševalcem NMP pomagali pri prenosu obolelih oseb.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 24. aprila 2020
 

 


Modra vas zanima tudi ...

 

Ko pokličete operaterju povejte, koga potrebujete (reševalce ali gasilce), kdo kliče in točen naslov, kjer je potrebna pomoč ter kaj se je zgodilo (koliko ljudi je v nevarnosti ali poškodovanih).

V primeru požara povejte kje gori, kaj gori in v kakšni fazi je požar.

Če je mogoče povejte operaterju svojo telefonsko številko (v kolikor ste na kraju požara ali nesreče). Kasneje vse spremembe do prihoda reševalcev ali gasilcev sporočajte na številko 112!

Ne odložite telefona dokler operater ne konča s pogovorom.

 

Top