Povzetek dela CZR Domžale med 20. januarjem in 14. februarjem 2020

Domžalski poklicni gasilci smo v minulih štirih tednih prejeli 19 klicev s številke 112. Dvanajst podnevi in sedem v nočnem času. Ob pregledu večletnega seznama posredovanj ugotavljamo, da se našo pomoč najpogosteje potrebuje zjutraj okoli devete in popoldne okoli 16. ure. Tudi tokrat je dokaj podobno, v jutranjem času štiri in v popoldanskem pet.

Sušno obdobje je omogočilo, da se je vnela podrast ob železniški progi v Jaršah. Okoli 60 kvadratnih metrov veliko požarišče smo pogasili v sodelovanju z gasilci PGD Jarše- Rodica.

Lokalno sta se pripetili dve prometni nesreči. V Radomljah sta 26. januarja, nekaj minut po 21. uri, čelno trčili dve osebni vozili. Ob tem so se poškodovale kar štiri osebe in prav vse so z reševalnimi vozili na pregled odpeljali reševalci ekip NMP Kamnik in NMP Ljubljana. Domžalska ekipa je bila namreč takrat že zaposlena z drugo nujno situacijo.

Precej bolj tragično bi se lahko končala nesreča na železniškem prehodu na Rodici. Trenutek nepazljivosti ob prečkanju železniškega prehoda in vlak je trčil v 20-letno dekle, katero je odbilo na bližnjo travo. Gasilci smo pomagali reševalcem pri oskrbi težko poškodovane ponesrečenke, ki je bila nato prepeljana v ljubljanski klinični center.

Na avtocesto smo se odpravili šestkrat. Vedno je šlo za trčenja, izpostaviti pa velja nesrečo z 31. januarja, ko je pri izvozu Domžale prišlo do naleta tovornega in šestih osebnih vozil. Trem poškodovankam smo do prihoda reševalcev NMP Domžale nudili prvo pomoč, na vozilih smo odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine ter še dodatno zavarovali kraj nesreče. Takšna nesreča v petek popoldne je seveda povzročila neznosne zastoje na vseh cestah iz Ljubljane proti vzhodu.

Glede na vetrovno prvo polovico februarja in vse z vetrom povezane nevšečnosti po državi, smo jo v našem ožjem okolju kar dobro odnesli – gasilci smo s cest odstranili dve podrti drevesi (v Študi in Dobovljah). Sicer pa smo pomagali občanom z zelo raznolikimi težavami. Zaprli smo radiator na Miklošičevi in vodo na Ljubljanski, iz dvigala rešili osebo ter iz kanalizacijskega jaška avtomobilske ključe. Preverili prijavo izlitja motornega olja, a je šlo le za star madež, ki se je ob dežju "mavrično" obarval. Še en klic je bil povezan s potencialno nevarnimi snovmi – ob izlitju Mlinščice v Račo na Podrečju so se pojavili zeleni madeži, ki so pa kmalu po odvzemu vzorcev tudi izginili. Dvakrat smo pomagali reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele oz. poškodovane osebe.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 28. februarja 2020
 

 


Modra vas zanima tudi ...

 

Ko pokličete operaterju povejte, koga potrebujete (reševalce ali gasilce), kdo kliče in točen naslov, kjer je potrebna pomoč ter kaj se je zgodilo (koliko ljudi je v nevarnosti ali poškodovanih).

V primeru požara povejte kje gori, kaj gori in v kakšni fazi je požar.

Če je mogoče povejte operaterju svojo telefonsko številko (v kolikor ste na kraju požara ali nesreče). Kasneje vse spremembe do prihoda reševalcev ali gasilcev sporočajte na številko 112!

Ne odložite telefona dokler operater ne konča s pogovorom.

 

Top