Povzetek dela CZR Domžale med 20. decembrom 2017 in 20. januarjem 2018

 

Delo v preteklem letu ni popuščalo, število intervencij še vedno iz leta v leto raste. Tako smo v letu 2017 opravili 398 intervencij, ki so bile dokaj sorazmerno porazdeljene po mesecih. Od povprečja najbolj izstopa marec, ko je zaradi suše prišlo do večjega števila požarov v naravi. Nekaj več intervencij je bilo tudi junija, predvsem na račun neurja oz. močnega vetra v zadnjih dneh meseca. Vsaj statistično je videti tako, da imajo nočne izmene manj dela v delu leta, ko je dan krajši. Največ dogodkov pa je v delu dneva, ko noč prehaja v dan in obratno.

Vse intervencije skupaj predstavljajo 344 ur (ena intervencija je v povprečju trajala 52 minut od prejetega klica do vrnitve ekipe v enoto). Skupaj je bilo na intervencijah opravljenih 1594 delovnih ur.

Če prometnih nesreč ne bi delili na tiste, ki so se zgodile na avtocesti in na tiste z lokalnih cest, bi predstavljale daleč največ naših intervencij. Tako pa so požari in raznovrstne tehnične intervencije (odpiranje vrat, zapiranje ventilov, reševanje živali, odstranjevanje posledic vetra in poplav, itd) na prvem mestu. Približno dvakrat na mesec nas za pomoč zaprosijo reševalci iz NMP ZD Domžale.

Največ intervencij smo opravili v matični občini Domžale. Sledijo prometne nesreče na avtocestnem odseku od Šentjakoba do Vranskega. Nato so zvrščene še sosednje občine, tudi Mengeš, ki ga pogodbeno ne pokrivamo, a smo kljub temu dvakrat zapeljali čez mejo - seveda obakrat po pozivu krajevno pristojne gasilske enote.

Vse to so zgolj intervencije opravljene v okviru javne gasilske službe ter nalog, ki jih kot Gasilska enota širšega pomena opravljamo v primeru reševanja v prometnih nesrečah, na in iz vode ter v primeru razlitij nevarnih snovi. Nemogoče je oceniti število požarov in nesreč, ki smo jih preprečili z našim preventivnim delom - požarnimi stražami in obhodi v podjetjih, pregledi gasilnikov in hidrantov, skrbnim preverjanjem sproženih požarnih alarmov, obiskovanjem šol in vrtcev in še marsičem.

Seveda se z decembrskimi prazniki naše delo ni ustavilo, nismo imeli kolektivnega dopusta. V dneh pred Božičem je bilo kar nekaj intervencij, celo na Božični večer je dežurna ekipa vlomila v hišo v Krtini in se do prihoda reševalcev NMP trudila z oživljanjem občana ob zastoju srca. Poleg tega smo v zadnjem mesecu še trikrat pomagali reševalcem pri prenosu obolele oz. poškodovane osebe.

Sedem klicev smo prejeli zaradi požarov. Dvakrat dimniški požar, potem še ogenj v kurilnici, žal ne v peči in skladovnica drv ob hiši v Nožicah. Zagorel je tudi pomivalni stroj v trgovini v trgovskem centru.

Zgodilo se je deset prometnih nesreč – tri na avtocesti in sedem na lokalnih cestah. Na avtocesti je imel šofer ob trku tovornega vozila v odstavno lino v tunelu Trojane veliko sreče, saj je le nekaj centimetrov manjkalo do tragičnih posledic. Sicer so bila v vseh nesrečah, razen eni, udeležena le osebna in tovorna vozila. Enkrat pa je osebno vozilo trčilo v kolesarko. Poleg kolesarke, je v opisanih nesrečah telesne nesrečah poškodbe utrpelo še pet oseb.

Vabimo vas, da naše delo spremljate na spletni strani www.czrdomzale.si in na naši Facebook strani in vam želimo prijetne in VARNE zimske dni.


 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 26. januarja 2018
 

 


 

Ko pokličete operaterju povejte, koga potrebujete (reševalce ali gasilce), kdo kliče in točen naslov, kjer je potrebna pomoč ter kaj se je zgodilo (koliko ljudi je v nevarnosti ali poškodovanih).

V primeru požara povejte kje gori, kaj gori in v kakšni fazi je požar.

Če je mogoče povejte operaterju svojo telefonsko številko (v kolikor ste na kraju požara ali nesreče). Kasneje vse spremembe do prihoda reševalcev ali gasilcev sporočajte na številko 112!

Ne odložite telefona dokler operater ne konča s pogovorom.

 

Top