Povzetek dela CZR Domžale med 7. decembrom 2016 in 15. januarjem 2017

Začetek decembra je v zaščitno-reševalnem smislu najbolj zaznamovala iskalna akcija pogrešane osebe vzdolž Kamniške Bistrice. 7. decembra zvečer in 8. decembra dopoldne je kot veleva zakonodaja, iskanje formalno vodila Policija, teren pa je fizično preiskovalo preko 100 gasilcev devetih prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Domžale in CZR Domžale. Na pomoč so priskočili vodniki službenih psov in policijski helikopter, ki je z nizkim letenjem in prižganimi močnimi reflektorji povzročil, da je akcija prejela precej pozornosti. Večerno iskanje je potekalo med osmo in pol eno ponoči, nadaljevalo pa se je zjutraj do pol enajstih, ko je bila pogrešana oseba najdena nepoškodovana v okolici Mengša. Ker je šlo za eno večjih iskanj, kakršna za naše območje niso prav pogosta, smo bili s samim potekom zadovoljni. Pridobili smo dragocene izkušnje, nekaj organizacijskih in logističnih pomanjkljivosti pa bomo odpravili.

V obdobju med 7. decembrom 2016 in 15. januarjem 2017 je CZR Domžale posredoval v 45 primerih. Tudi tokrat so prevladovale prometne nesreče in sicer enajstkrat na avtocesti in šestkrat na ostalih cestah. V teh nesrečah je zdravniško pomoč potrebovalo trinajst oseb, smrtnih žrtev pa k sreči ni bilo. V šestih primerih so za našo pomoč prosili reševalci ZD Domžale – za pomoč pri vlomu oz. prenos obolelih oseb. Tudi sicer je bilo treba še nekajkrat vlomiti v stanovanje, zaradi iztekanja vode ali zaradi izgubljenih ključev. Še posebej si bo vrnitev domov zapomnila gospa, ki so jo zaradi izgubljenih ključev sodelavci iz tretje izmene dvignili na balkon, da je v stanovanje vstopila skozi takrat slučajno odprta balkonska vrata. Vlamljanje protivlomnih vrat bi namreč povzročilo precej nepotrebne škode.

Med t.i. tehničnimi intervencijami velja izpostaviti dva klica preko 112  v času najmočnejšega sneženja, v petek 13. januarja. Nekaj po 18. uri smo prejeli klic, da je v Kamniško Bistrico na Viru pri trgovskem centru padel otrok, ki pa se je sam rešil še pred prihodom gasilcev druge izmene. Komaj nekaj minut po povratku v Center, pa je že prišel klic, da se voda na sotočju Pšate in Kamniške Bistrice močno peni. Izkazalo se je, da se pene pojavljajo zaradi v vodo spluženega snega.

Enajstkrat so gasilci CZR Domžale odhiteli na teren zaradi požara. Prvega januarja je zaradi pirotehnike zagorel kozolec v Nožicah. Zgodil se je en industrijski požar manjšega obsega, v zasebnem stanovanju je zagorel stroj za sušenje perila. Štirikrat je bilo treba posredovati zaradi podtaknjenega ognja v zabojnike za odpadke. Pri trgovskem centru na Viru se je nekaj pred četrto zjutraj iz tega razvil resen ogenj, ki je že ogrožal sosednje stanovanjske in poslovne objekte.

Opozoriti pa velja, da smo morali posredovati tudi pri štirih dimniških požarih. Občane opozarjamo na ustrezno in pravočasno vzdrževanje le-teh.

 

________________________

 

Objavljeno v občinskem glasilu Slamnik 27. januarja 2017
 

  

 


 

Ko pokličete operaterju povejte, koga potrebujete (reševalce ali gasilce), kdo kliče in točen naslov, kjer je potrebna pomoč ter kaj se je zgodilo (koliko ljudi je v nevarnosti ali poškodovanih).

V primeru požara povejte kje gori, kaj gori in v kakšni fazi je požar.

Če je mogoče povejte operaterju svojo telefonsko številko (v kolikor ste na kraju požara ali nesreče). Kasneje vse spremembe do prihoda reševalcev ali gasilcev sporočajte na številko 112!

Ne odložite telefona dokler operater ne konča s pogovorom.

 

Top